Er det psykologisk-trygghet i ditt team?

Jeg søker et Pilot-Team i Oslo omegn.

Mars 20, 2023


Skrevet av Cathrine Skovli 

Jeg sertifiserer meg i målesystemet - Fearless Organization Scan/FOS

I den forbindelse trenger jeg et Pilot-Team for å gjennomføre sertifiseringen.

Dette er en vinn-vinn situasjon for dere og for meg, og det er helt kostnadsfritt.

Du får oversikt over i hvilken grad det finnes psykologisk trygghet i ditt team eller i din organisasjon. Samt en workshop for å øke graden av psykologisk trygghet, slik at teammedlemmene står bedre rustet til å utnytte hverandres ressurser til det beste for teamet og organisasjonen ellers.

Hvordan kan vi gi tilbakemeldinger til kollegaer på det de gjør ... som ikke fungerer – på måter som hindrer at forholdet mellom oss rakner? Og hvordan kan vi sikre at vi diskuterer sak og ikke person, til det beste for utviklingen av organisasjonen vi jobber i?

For å lykkes i et team og som et team, er psykologisk trygghet en avgjørende forutsetning.

Psykologisk trygghet handler om å ha en kultur og et ytringsklima som gjør at ansatte opplever at de kan uttrykke seg fritt. Og at ansatte ikke er redd for å «bli straffet» eller ydmyket dersom de ytrer sine tanker, idéer, spørsmål eller bekymringer. (A. Edmondson).

De fleste av oss har opplevd situasjoner på jobb der vi har vært uenig i en sak, oppdaget en feil, holdt igjen på et spørsmål eller fått en god idé, men valgt å ikke si noe i frykt for å bli oppfattet som negativ, inkompetent eller å være til bry.

I slike situasjoner blir vi usikre på hvordan andre oppfatter oss, og på hvilke konsekvenser det kan få om vi hever stemmen. Noe som fører til at vi holder tilbake.

Vi unngår å ta opp ting, innrømme feil eller stille spørsmål og fellesskapet går glipp av viktig innsikt og informasjon.

Dette bunner i den tilliten teammedlemmene har til hverandre, som enten mangler helt eller delvis og som trenger å bli gjenopprettet.

Er det mulig å gjenopprette tillit?

Svaret er ja!

Men det betinger vilje til å undersøke hvordan den faktiske situasjonen i teamet er, og deretter legge inn det arbeidet som kreves for å endre situasjonen.

The Fearless Organization har, i samarbeid med professor Amy C. Edmondson ved Harvard, utviklet et målesystem (Fearless Organization Scan/FOS).

The fearless organization scan/FOS raskt gir oversikt over graden av psykologisk trygghet i et team, altså hvordan det enkelte teammedlem opplever situasjonen i teamet. Resultatet av målingen legger grunnlaget for den videre dialogen i teamet. Prosessen er lagt opp som en ende-til-ende-rådgivning og er satt sammen av fem steg:

Det innebærer:

· 1:1 samtale mellom leder og kursholder: introduksjon til konseptet psykologisk trygghet og informasjon om teamets nåværende situasjon

· Introduksjonsmøte mellom teamet det gjelder og kursholder; bli enige om fellesmål for prosessen

· Gjennomføring av måling, hvert enkelt teammedlem mottar spørsmålene til sin e-post (3-4 minutters svartid)

· Heldags workshop med kursholder og teamet: debrief, prosess og dialog med utgangspunkt i målingen. Vi jobber ut tiltak for teamet

· 1:1 samtale mellom leder og kursholder: oppsummering og forankring av videre prosess og mål for teamet

Er dere mitt pilot-team?

Send meg svar på denne mailen så tar vi en prat.

Alt godt

Cathrine


Psykologisk trygghet er ferskvare!

Mange tror psykologisk trygghet er noe som kan etableres i teamet og at det da holder seg over tid. Det viser seg å være feil. Psykologisk trygghet er ferskvare. Den tryggheten man bygget opp gjennom de morsomme teambuildings-øvelsene, holder seg ikke oppe av seg selv. Det avgjørende blir da hvordan vi kan bygge trygge team som presterer over tid, i møte med hverdagens utfordringer, tillitsbrudd, tøffe prioriteringer og uforutsette omstendigheter.


Ja, jeg ønsker å få nyhetsbrev og tips rett i mailboksen min

Jeg lover å ikke spame deg!

Tale Maria Krohn Engvik

Våg å være

Skap en god relasjon til dine barn

I dette foredraget gir Tale råd om hvordan du kan stå stødig som foreldre, samtidig møte ungdom med respekt og nysgjerrighet, slik at det skapes en god relasjon som varer gjennom de turbulente ungdomsårene.

Dette er noen av temaene i foredraget:

Hva gjør du hvis ungdommen din stenges ute fra vennegjengen?
Er du så bekymret for hvor ungdommen er at du bruker overvåkning gjennom Snapkartet?