Hva er angst?:

Hvordan hjelpe et barn som er engstelig?

Angst er en naturlig følelse som alle opplever i løpet av livet. Den tjener som et varselsignal som forteller oss når vi står overfor en trussel, forbereder oss til å møte utfordringer eller signaliserer at noe trenger vår oppmerksomhet. For noen barn kan imidlertid angstfølelser bli overveldende og hindre dem i å delta i daglige aktiviteter. Å forstå angst og vite hvordan man kan støtte et engstelig barn er avgjørende for å hjelpe dem med å utvikle sunne mestringsstrategier.

januar 13, 2024


Skrevet av Cathrine Skovli 

Å være forelder til et barn med angst kan være både hjerteskjærende og utfordrende. Det er som å navigere i et ukjent landskap, hvor du konstant prøver å finne den rette balansen mellom å beskytte barnet ditt og oppmuntre dem til å møte deres frykt. Hver dag bringer nye utfordringer, nye seire, og noen ganger, nye tilbakeslag. Men det bringer også med seg en dypere forståelse av styrke, tålmodighet, og ubetinget kjærlighet.
Som foreldre ønsker vi å fikse alt for barna våre, men angst er ikke noe som kan løses over natten. Det krever tid, tålmodighet, og ofte profesjonell hjelp. Å se barnet ditt kjempe med angst kan føles overveldende, og det er naturlig å føle seg maktesløs, frustrert, eller til og med skyldig.
Men gjennom denne reisen lærer vi også viktigheten av å lytte – virkelig lytte – til barnets følelser og bekymringer. Vi lærer verdien av å være barnets trygge havn, der de alltid kan finne støtte og aksept. Å oppmuntre barnet til å utvikle mestringsstrategier, og å feire hvert lite skritt de tar mot å håndtere sin angst, blir en del av vår daglige rutine.
Det krever også at vi tar vare på vår egen mentale helse. Å finne støtte fra andre foreldre i lignende situasjoner, enten det er gjennom støttegrupper eller sosiale nettverk, kan gi en følelse av fellesskap og forståelse. Å søke kunnskap om angst, forståelse av hva barnet går gjennom, og hvordan man best kan støtte dem, blir en prioritet.
Til tross for utfordringene, innebærer det å ha et barn med angst også å vitne til utrolig mot og resiliens. Barna våre lærer oss om styrken i sårbarhet og viktigheten av å kjempe selv når oddsene virker imot dem. Som foreldre blir vi minnet på at kjærligheten vi har til barna våre er uendelig og at sammen kan vi navigere gjennom usikkerheten som angst bringer med seg.
Å være forelder til et barn med angst er en reise fylt med både prøvelser og triumfer. Det lærer oss å verdsette nå-øyeblikket, styrken i fellesskap, og fremfor alt, den transformative kraften av ubetinget kjærlighet og støtte.
Hva er angst?
Angst er en emosjonell tilstand preget av følelser av spenning, bekymrede tanker, og fysiske endringer som økt blodtrykk. Det er forskjellige typer angstlidelser, som generalisert angstlidelse, separasjonsangst, og sosial angstlidelse, som kan påvirke barn i varierende grad.

Årsaker til angst hos Barn

Årsakene til angst hos barn kan være mange og komplekse. Noen barn kan ha en naturlig tendens til å være mer engstelige, mens andre kan utvikle angst som respons på spesifikke hendelser eller situasjoner, som å starte på en ny skole, skilsmisse mellom foreldre, eller andre stressende livshendelser. Uansett årsak er det viktig å anerkjenne og adressere disse følelsene tidlig..

Forventningspress

Barn står også overfor et enormt press fra foreldre, lærere og samfunnet om å prestere akademisk, sosialt og i ekstrakurrikulære aktiviteter. Når barn føler at de ikke lever opp til disse forventningene, kan det resultere i en nedgang i selvfølelsen. Dette presset kan være særlig overveldende i overgangsperioder, som ved overgangen til ungdomsskolen eller videregående, hvor det er et høyere nivå av uavhengighet og ansvar

Hvordan kan vi hjelpe?

1. Anerkjenn barnets følelser: Det første steget i å hjelpe et engstelig barn er å anerkjenne deres følelser. Unngå å avvise eller bagatellisere deres angst. Vise forståelse og aksept kan i seg selv være svært beroligende.

2. Lær barnet mestringsstrategier: Lær barnet teknikker for stressmestring, som dyp pust, avspenningsøvelser, eller visualisering. Disse teknikkene kan hjelpe barnet å håndtere angstfølelser når de oppstår.

3. Oppretthold rutiner: Barn føler seg tryggere og mer sikre når de har forutsigbare rutiner i hverdagen. Prøv å opprettholde en regelmessig tidsplan, spesielt på travle eller stressende dager.

4. Oppmuntre til gradvis eksponering: Hvis barnet ditt unngår spesifikke situasjoner eller aktiviteter på grunn av angst, kan det hjelpe å oppmuntre dem til gradvis og forsiktig eksponering for disse situasjonene.

5. Søk profesjonell hjelp: Hvis barnets angst forhindrer dem i å utføre daglige aktiviteter, eller hvis du er usikker på hvordan du skal hjelpe, kan det være nyttig å søke profesjonell hjelp. En psykolog eller annen mental helsearbeider kan tilby strategier og støtte tilpasset barnets behov.

Å hjelpe et barn med å håndtere angst krever tålmodighet, forståelse, og støtte. Ved å ta barnets bekymringer på alvor og oppmuntre til sunne mestringsstrategier, kan foreldre spille en avgjørende rolle i å hjelpe barnet med å bygge selvtillit og følelsesmessig motstandsdyktighet. Husk at å søke profesjonell hjelp er et tegn på styrke, ikke svakhet, og kan være det første steget mot en tryggere og lykkeligere fremtid for barnet ditt.

Cathrine

Ja, jeg ønsker å få nyhetsbrev og tips rett i mailboksen min

Jeg lover å ikke spame deg!

Tale Maria Krohn Engvik

Våg å være

Skap en god relasjon til dine barn

I dette foredraget gir Tale råd om hvordan du kan stå stødig som foreldre, samtidig møte ungdom med respekt og nysgjerrighet, slik at det skapes en god relasjon som varer gjennom de turbulente ungdomsårene.

Dette er noen av temaene i foredraget:

Hva gjør du hvis ungdommen din stenges ute fra vennegjengen?
Er du så bekymret for hvor ungdommen er at du bruker overvåkning gjennom Snapkartet?