En innsikt i barndommens psykologi:

Hvorfor selvfølelsen til barn vakler

I et samfunn som stadig forandrer seg, står barn overfor mange utfordringer som kan påvirke deres selvfølelse. Selvfølelsen, som er fundamentet for hvordan vi oppfatter vår egen verdi og evner, begynner å ta form i barndommen. Denne artikkelen utforsker hvorfor selvfølelsen til barn kan vakle og hva som kan gjøres for å støtte en sunn utvikling avn selvfølelse.

januar 05, 2024


Skrevet av Cathrine Skovli 

I en verden hvor sammenligningskulturen blomstrer gjennom sosiale medier, akademisk press øker, og forventningene til å prestere er høyere enn noensinne, er det ikke rart at selvfølelsen til barn og unge vakler. Fra en tidlig alder blir barn utsatt for en rekke ytre faktorer som kan påvirke deres oppfatning av seg selv, både positivt og negativt. Disse inkluderer, men er ikke begrenset til, foreldrenes forventninger, interaksjoner med jevnaldrende, sosiale medier, og deres egne personlige opplevelser med suksess og fiasko.
Som barn vokser og utvikler seg, begynner de å danne et bilde av hvem de er og hvor de passer inn i verden rundt seg. Denne prosessen er delikat og kan lett bli påvirket av negative erfaringer, som å føle seg mislykket, utestengt eller kritisert. I tillegg til dette, kan den konstante strømmen av perfekte liv presentert på sosiale medier føre til urealistiske forventninger om egen livsstil, utseende og prestasjoner, som videre underminerer selvfølelsen.

Sammenligningskultur

Et av hovedproblemene i dagens samfunn er kulturen av konstant sammenligning, forsterket av sosiale medier og samfunnets forventninger. Barn og unge sammenligner seg selv med jevnaldrende og ofte med urealistiske bilder de ser online. Dette kan føre til følelser av utilstrekkelighet og selvbevissthet om de ikke "måler seg" mot disse idealene.

Forventningspress

Barn står også overfor et enormt press fra foreldre, lærere og samfunnet om å prestere akademisk, sosialt og i ekstrakurrikulære aktiviteter. Når barn føler at de ikke lever opp til disse forventningene, kan det resultere i en nedgang i selvfølelsen. Dette presset kan være særlig overveldende i overgangsperioder, som ved overgangen til ungdomsskolen eller videregående, hvor det er et høyere nivå av uavhengighet og ansvar

Uutviklede Emosjonelle Ferdigheter

 Barns evne til å håndtere følelser utvikles over tid. Uten de nødvendige verktøyene for å forstå og bearbeide sine følelser, kan negative opplevelser og tilbakemeldinger ha en dyptgående effekt på deres selvfølelse. Dette understreker viktigheten av å lære barn emosjonell intelligens og coping-strategier fra en ung alder.

Endringer og Usikkerhet

Barn og unge opplever mange endringer både fysisk og psykisk. Puberteten, skifte av sosiale kretser og andre milepæler kan føre til usikkerhet og selvbevissthet. Disse endringene kan riste ved fundamentet av et barns selvfølelse hvis de ikke føler seg forberedt eller støttet gjennom disse overgangene.

Hvordan støtte barns selvfølelse:

 - Positiv Bekreftelse: Regelbundet bekreftelse av barnets verdi og evner kan bidra til å bygge deres selvtillit.

- Utvikle Emosjonelle Ferdigheter: Lær barnet ditt strategier for å håndtere følelser og stress.

- Sette Realistiske Forventninger: Oppmuntre til innsats fremfor perfeksjon og anerkjenn deres prestasjoner, uavhengig av resultatet.

- Fremme Selvstendighet: Gi barnet muligheter til å ta egne valg og løse problemer selvstendig, dette kan styrke deres tro på egne evner.

- Sosial Støtte: Oppmuntre til positive sosiale interaksjoner og vær en støttende tilstedeværelse i barnets liv.

Å bygge og opprettholde en sunn selvfølelse hos barn krevern en kontinuerlig innsats fra foreldre, omsorgspersoner og lærere. Ved å forstå utfordringene barn står overfor og tilby riktig støtte, kan vi hjelpe dem med å utvikle en robust følelse av egenverd som vil tjene dem gjennom hele livet.

Ja, jeg ønsker å få nyhetsbrev og tips rett i mailboksen min

Jeg lover å ikke spame deg!

Tale Maria Krohn Engvik

Våg å være

Skap en god relasjon til dine barn

I dette foredraget gir Tale råd om hvordan du kan stå stødig som foreldre, samtidig møte ungdom med respekt og nysgjerrighet, slik at det skapes en god relasjon som varer gjennom de turbulente ungdomsårene.

Dette er noen av temaene i foredraget:

Hva gjør du hvis ungdommen din stenges ute fra vennegjengen?
Er du så bekymret for hvor ungdommen er at du bruker overvåkning gjennom Snapkartet?